DEELVRAAG TWEE - Wat wordt er al gedaan om de rivieren overstromingsvrij te houden?

Omdat het probleem van de rivieren steeds vaker in beeld komt, is er ook de vraag wat er eigenlijk al aan de rivieren word gedaan. Want gebeurd dat wel? Het antwoord op die vraag is ja, dat gebeurd inderdaad. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat het probleem van de rivieren die overstromen niet gewoon maar even verzonnen is, het is niet maar even een gespreksonderwerp waar je met vrienden over praat. Dit probleem is erg serieus. Maar wat word er dan zoal aan de rivieren gedaan?

Er zijn al verschillende oplossingen gevonden door Rijkswaterstaat om ervoor te zorgen dat we in Nederland meer water kwijt kunnen. Een paar van deze oplossingen zijn:

  • Ruimte voor de Rivier;
    Op dertig plekken in Nederland heeft Rijkswaterstaat de rivieren meer ruimte gegeven, zo wordt de kans op overstromingen verkleind.
  • Stroomlijn;
    Rijkswaterstaat heeft ervoor gezorgd dat er twee procent van de begroeiing in de uiterwaarden wordt gesnoeid, zodat de rivieren beter kunnen doorstromen.
  • Hoogwaterbeschermingsprogramma; Rijkswaterstaat controleert samen met de waterschappen de waterkeringen, de waterkeringen die niet meer in orde zijn verbeteren ze.
  • Vooroeververdediging:
    (Vooroevers: delen van een dijk die onder water staan) Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat de vooroevers worden verstevigd.

Zoals je kunt zien zijn er al meerdere oplossingen en dit zijn ze nog niet eens allemaal. Op de vraag wat er al aan de rivieren word gedaan om deze overstromingsvrij te houden, kun je dus al heel simpel antwoorden met “veel”. Mensen zijn namelijk ook nog steeds bezig met het bedenken van oplossingen. In de toekomst zullen er daarom nog veel meer oplossingen zijn, waardoor we nog beter beschermd zijn tegen het overstromingsgevaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb